Thursday, November 16, 2006

Vilken typ är du?

Jag tillhör de som några gånger i veckan försöker få fart på arslet och träna. Målet är dock att i framtiden få mindre fart på arslet- d.v.s mindre frekvens. (frekvens = svängning/sekund)
Jag hoppar och skuttar till areobic, step up, bodystep, bodycombat, pilates och allt det där andra..

Det som kan få en att orka lite mer eller lite mindre är för det första musiken.. för det andra ledaren.

Jag känner mig nu kvalificerad att nämna några variater på träningsledare...

1: Det superpositiva hurtiga energiknippet..
Den här typen känner nog alla till... Det är den där typen som ler med hela kroppen och inte kan stå still ett ögonblick. Leendet känns dock oftast rätt påklistrat. Överdriven hurighet gör att man bara faller ihop. Ledaren behöver all energi i rummet för att vara så superpositiv att hon/han liskom suger ur en all energi. Man blir matt bara av att titta på henne/honom... Värre blir det när de börjar forma ord eller tjoa...
"Tjohoo! Vad kul!"

Utav denna variant av överhurtiga ledare finns sedan två undervarianter...

1:1 Den som älskar smärta..
De ledare som liksom blir höga på att det bränner i musklerna och tjoar extra då. När han/hon ser alla de lidande utövarna framför sig får denne machokistske ledaren en kick..
"Tjoo! Oj vad jobbigt! Känn hur det bränner.. Men ni klarar det! Det är jobbigt!"

1:2 Den som får orgamsiska känslor...
Den ledare som med alla sina positiva utrop får till en sensuell prägel på det hela...
"Det är brrraaaaaa.... Kom igeeeeen... Ååhhh! Vad ni är duuuktigaa!" Man vet inte om hon föröker vara sexig eller en typ av modersgestalt som försöker trösta...
Jag får genast flashbacks till den härliga TV-gympan på 80-talet... "Kniiip, det är braaa!"


2: Den hånande
Den typen av ledare som själv har en superkropp och superkondis. Den mest vältränade utövaren på passet kan inte mäta sig med denne alls...
Eftersom denna superkondis och sunda leverne med tio pass i veckan och ett havt geléhallon på lördagskvällen är en självklarhet för ledaren kan denne inte alls förstå hur vi vanliga kan gå omkring med så mycket hull (om än lite för oss vanliga) och så lite kondis.
Detta resulterar i ett förakt för de som går på passet. När man inte orkar studsa på brädan lika mycket som ledaren blir man blängd på.. Sedan hoppar ledaren ännu högre liksom för att visa hur dålig man är och för att visa hur bra just hon/han är.


3: Missar inget tillfälle..
En ledare som genom svettdropparna kollar in atleterna framför sig. Hur mycket guppar det här? Hur stort är det där? Ett extra leende. Hjälper till att lämna tillbaka din träningsmatta eller medarna. Kommer gärna nära för att visa just dig hur man gör en övning när hon/han i själva verket vill röra dig, prata med dig eller kolla närmre på något. Kanske frågar hon/han hur passet var för dig.. Härligt för den som gillar att bli uppraggad samtidigt som det bildas CD-skivor under armarna.. För andra upptagna eller för de som föredrar att visa sig från en aningen bättre sida vid raggningstillfället är det kanske inte lika roligt..


4: Den genuine
Den här ledaren blir älskad! Hyllad! En ledare som utan påklistrad och överdriven huritghet, elakhet eller annat knepigt klarar av rollen. Hon/Han är den ledaren som utstrålar glädje i det denne gör.. Glad, men utan klister. Uppmuntrande, men utan fakirtalanger. Någon som verkligen tycker om: sitt jobb, att leda människor till en bättre kondition och att träna..
En sådan ledare får en att orka hela vägen- oavsett musik!

Det finns säkert fler typer av ledare, men dessa har jag alltså lyckats identifiera...

No comments: