Sunday, October 29, 2006

Ser vi dem? Tycker vi om dem?

Det finns så många människor som gör så mycket bra för oss andra utan att vi ger dem beröm av något slag.

Buschaufförer som dagligen tar oss till våra destinationer. Vi ser det som en transportsträcka.. Ett onödigt måste för att ta sig från A till B.
Hur många gånger har man tackat chauffören?
Människor går in i bussen trötta och stressade. Orkar inte vara sociala. Vill att allt ska gå lite fortare.. Att det ska vara fredag kväll. Ingen tänker rikigt på den stackars chauffören som möter dessa människor hela dagarna.
Vissa hälsar flyktigt, men hur många säger hej med hela hjärtat?

Fick en uppenbarelse om detta en gång.. Och nu försöker jag alltid hälsa och vara glad när jag går på bussen. Le mot den som kör och vara trevlig. Det är deras arbetsplats och de förtjänar att få ha en bra arbetsmiljö lika mycket som de vi andra när vi sitter på våra fräsha kontor eller var vi nu är..
Andra arbetare med som vi inte tänkter så på är ex. alla de brevbärare som tömmer brevlådorna utanför våra ICA-butiker, de som ser till att snön är undanröjd utanför vårt trapphus eller isen täckt med massa grus och bagaren som ger sig upp i ottan för att baka vårt goda bröd.
Alla dessa människor från busschaufförerna till bagarna är sådana som bara blir uppärksammade när det är något som gått snett. Alla de otaliga gånger som de hjälp oss at ta oss fram och göra det vi ska och vill tänker vi inte på för det tar vi för givet.

Sen finns det andra arbetare som vi kanske glömmer bort, men som när vi tänker på dem ser ner på.. Lågavlönade människor som sliter arslet av sig för oss och får förslitningsskador...
Städerskor, sophämtare, lastbilschaufförer..
Sådana jobb som många inte kan tänka sig att ha.. i alla fall inte längre än under någon sommar eller vid kristider då extra inkomst är behövligt. Men faktum är att du aldrig kan veta vilka livssituationer som gjort att människor tagit sig sådana lågstatusjobb. Inte är det för att bli nedtittad på av andra i alla fall..

Nu säger jag inte att andra människor med kontorsjobb eller annat inte känner likadant.. Tvärtom kan de också känna sig ouppskattade. Men jag tror bara att vissa yrken ses ned på av många människor. Tänker man på en undersköterska så tänker man lågavlönad, men man tänker också att det är en bra människa som tar hand om andra och inte får tillräckligt credit för sitt jobb. Tänker man på en lokalvårdare kommer det lågavlönade också fram. Men också att det verkar vara en typ som inte har några ambitioner i livet och nöjer sig med att skrubba hela dagen.. Tänker man lite längre kan man bli ödmjuk och faktiskt fundera på hur det skulle se ut och fungera utan dessa människor...

Vi kanske alla ska ge varandra lite glädje och vänlighet ibland. Få människor att trivas lite bättre. Det säger bara pang så är julen här så varför inte börja vara lite extra snäll redan nu och sedan försöka strecha på den snällheten runt hela året.

No comments: