Wednesday, October 11, 2006

Shopping- Survival of the fitest

Survuval of the fitest är en teori som handlar om evolutionen. En växt med en viss typ av gen funkar bättre än andra och tar över den sämre sorten. Människor med viss tålighet mot en sjukdom versus de utan. De sistnämnda dör- de fösrstnämnda blir nog rätt sjuka, men överlever. De kanske blir resistenta mot sjukdomen och överför de bra generna till sin avkomma.

Nuförtiden behöver man dock inte vara ett genetiskt mästerverk för att klara av diverse åkommor. Det var bl.a. våra kära forskare i medicin sett till. Nu kan den genetiskt svage - på en viss punkt- växa upp och kanske bli nåt klyshigt som näste nobelpristagaren i fysik eller bota AIDS eller så blir han/hon en underbar medmänniska och en superbra förälder..

Även om teorin främst handlar om evolution har vi i vårt samhälle adopterat det tänket.. Kanske finns det med naturligt i oss eftersom evolutionen faktiskt fortgår hela tiden? Vi vill döma. Vad är bättre och sämre. Kanske föraktar vi det sämre, det svagare?

Vi i vårt samhälle ska alltid promota oss själva och bli upptäckta. Den sämre får inget jobb eller ingen partner. De sämre i skolan bör ofta anpassa sig till skolan och inte tvärtom.
Även i mindre betydande sammanhang är det "s.o.t.f."- tänket som gäller. Exempelvis shopping.

För det första ska du helst ha pengar att spendera. Detta kräver att du har promotat dig, skött studier och skaffat kontaker.. För det andra ska man vara uthållig. Springa från affär till affär utan att få skavsår, stela och uppsvällda ben och fötter. Och om man får det gäller det att bita ihop och koncentrera sig på uppgiften och jakten. Nu kan man välja några alternativ när man ska ge sig ut och shoppa. Man kan gå på de mer bekväma kläderna och skorna. Kläder som är lätta att ta av och på för att underlätta provhyttscenerna. Skor som är skona att gå i länge. Men detta kan betyda att man inte ser så chic ut som man vill.

Har man i alla fall kommit förbi kläd- och skorhinder och kan förtränga benens värk ska man utsättas för ett nytt hinder. Försäljarna!

De hjälpsamma damerna och herrarna med påklistrade leenden och överdrivet trevligt sätt och tonläge. Alltför ofta får man höra: "Sitter som ett smäck" eller "De är som uppsydda bara för dig!"
Leendes tittar man sig i spegeln och försöker se vad de ser. Att den där valrossen i byxor tre storlekar för små är något bra. Att allt späcket skall vara där...
Ger man försäljarna ett litet "jo" eller "ja" -oavsett hur starkt eller/och säkert- hörs genast:
" Jättebra! Då tar vi dem! Vi kanske ska ta två eftersom de var så bra."
Här gäller det att vara benhård. Inte trevlig och väluppfostrad. Våga stå emot- SÄG NEJ!

Man kan inte låta bli att undra hur många stackars snälla människor det är som inte vågar stå emot. Som betalar massa pengar för något halvdant eller för något de inte vet om de vill ha. Dessa snälla väluppfostrade människor som inte vill vara till besvär och väcka obehagskänslor på något vis.

Shopping har blivit en del av teorin. Dags att bygga upp ett försvar. Medicinera sig. Bli genetiskt stark mot shoppingens fällor!

No comments: